dinsdag 8 december 2015

Zoniënwoud meer en andere boomsoortenZoniënwoud meer en andere boomsoorten
De oude beuken waarvoor het Zoniënwoud bekendstaat, hebben het erg moeilijk met het veranderende klimaat. Dus voorziet Leefmilieu Brussel in de komende tijd de aanplant van beter aangepaste soorten als haagbeuken, wintereiken en kastanjelaren. Het woud zal in de toekomst de helft minder beuken tellen.


Zoniënwoud in de toekomst niet alleen meer beukenwoud (© natuurenbos.be)
De gemiddelde temperatuur in Brussel zal door de opwarming van de Aarde stijgen met 2 à 4 graden. Het weer zal vaker extreem zijn, van hagelstormen en winterstormen tot droogte en hittegolven. 
Zeker met dat laatste kan een beuk moeilijk om. Om goed te groeien hebben beuken een regenachtig voorjaar en een niet te warme zomer nodig. Drie kwart van de bomen in het Zoniënwoud zijn beuken, 16 procent zijn eiken. 
De groei van de beuken vertraagt sinds de jaren zeventig, en dat weet Leefmilieu Brussel al jaren. Daarom is het milieuagentschap op zoek naar nieuwe boomsoorten die beter zullen gedijen in het veranderde Belgische klimaat.
Lariksen en wintereiken

Het agentschap wil de bomen in het Zoniënwoud diversifiëren en plant daarom nieuwe bomen die het veranderende klimaat aankunnen: van haagbeuken en wintereiken tot ahorns, pijnbomen, lariksen en kastanjebomen.
In het nieuwe beheerplan wordt het aantal beuken met 53 procent verminderd. De beuk zal vooral op de koelste plekjes van het woud bewaard blijven: in de valleien en dalen. 
Hoewel het Zoniënwoud bekend staat om zijn 'beukenkathedraal', zal die de komende jaren dus langzamerhand verdwijnen. "Als we nu nieuwe beuken planten, zijn die volwassen tegen 2115, en pas onderdeel van de beukenkathedraal tegen 2050", zegt de studie. Tegen dan zal de beuk het uiterst lastig hebben om zich nog in het woud te handhaven. 

donderdag 3 december 2015
Nieuwsgierig?
Wij zijn er ook
ErF GoeD in de KijkeRViva de geuze!
erf.gif

De gemeente Beersel, het Heemkundig Genootschap 'van Witthem' uit  Beersel en de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei nodigen uit.


Op initiatief van de Erfgoedcel  heffen wij het glas geuze op Erfgoed in Pajottenland & Zennevallei, op  de eindejaarsdrink die nu  al aan zijn vijfde editie toe is. Voor het eerst ook met Streekvereniging Zenne en Zoniën als deelnemer aan de Erfgoedmarkt. Want Erfgoed is en blijft ook onze zorg.

De erfgoedmarkt vindt dit jaar plaats in de Lambiek in Beersel onder het motto ‘Viva de geuze’!

Datum: Vrijdag 11 december 2015 – aanvang  19.30 uur stipt
Locatie: Bezoekerscentrum 'De Lambiek', Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg (Beersel)

Wat mag je verwachten:
-          Een boeiende erfgoedmarkt
-          Vrolijke volksmuziek
-          Lekkere geuze en lambiek
-          Nieuwe ontmoetingen
-          Tentoonstelling en meer rond lambiekbieren

Iedereen met enthousiasme voor erfgoed is welkom! Nodig zeker uw erfgoedcollega’s en vrienden uit!

De Erfgoedmarkt op deze eindejaarsdrink is een succesvolle traditie geworden.  Wie vind je er?

Organisaties uit onze streek  (heemkringen, geschiedkundige kringen, musea, archieven, jaarmarktcomités, gidsenverenigingen, brouwers, processieverenigingen, ambachtsverenigingen,…).

Organisaties of bedrijven  die een band hebben  met geuze en lambiek.

Expertisecentra en steunpunten of ondersteunende erfgoedorganisaties uit Vlaanderen.    Erfgoedgeïnteresseerden en nieuwsgierigen, iedereen welkom